E V O L U C I O N S

1.- QUADRES:

COMBAT
L'ESTRELLA
"GALA 2004"
SOLDATS DE LA PAU ("La muralla humana")

LA FLETXA

2.- PASSOS:

PAS DE FANGAR
PAS MASPOC
PAS LLEUGER

 

 

 

COMBAT:

El combat és una de les evolucions dels armats més antigues. Consisteix a montar, marcant el pas de fangar, dues formacions en disposició de combat, pels armats de cadascuna de les files dreta i esquerra.

Una vegada les dues formacions estàn en posició, comença el combat. Consisteix en marcar el pas de l'oca i les llances en posició d'atac efectuant un creuament; les dues formacions desfilen en sentit contrari. Com més quantitat d'Armats hi ha a cada formació, el creuament és més espectacular.

Una vegada finalitzat el combat i les dues formacions estàn en el lloc contraCLICAR PER VEURE FOTOSri al de sortida, es desfan els dos grups de combat, de la mateixa manera que s'han format. Un cop els armats col.locats a les seves files corresponents, ja es pot continuar la desfilada.

Anar al principi d'evolucions

L'ESTRELLA:

L'estrella és un dels quadres més emblemàtics, representatius i antics de tots el quadres que fem els armats en les nostres desfilades.

Consisteix en formar una estrella de vuit puntes, quatre de llargues i quatre de curtes i com a eix central es posa l'estendard de la tropa, que és el punt de referència de volta. Aquest quadre vist des d'una alçada té una vistositat pel seu aire de moviments i girs que el fan molt agradable durant la seva realització.

Per formar l'estrella es posen les tres optiades d'Armats de llança una al costat de l'altra fent una formació de sis fons, a l'estendard es posa al mig de la guarnició, i a partir d'aquest moment la banda comença a tocar el pas i els armats comencen al mateix temps a marcar el pas de fangar i amb una sèrie de girs i moviments es van posant i formant l'estrella de viut puntes.

En el desenvolupament d'aquesta desfilada a vegades s'han posat lictors o estendards un a cada una de les puntes llargues per donar més volum i per altra banda donar més punts de referència a l'hora de voltar. A partir d'estar formada l'estrella, la banda sense parar de tocar el pas i els Armats marcant el pas de fangar, comença a voltar en sentit contrari de les agulles del rellotge fins a completar els 360º, per quedar altra vegada de la mateixa manera que s'ha començat.

Un cop acabat aquest gir i sense parar de fangar els Armats aniran tornant al seu lloc i per tant quedaran les tres optiades de llança una al costat de l'altra en la formació inicial, l'estendard sur de la tropa i es posa en el seu lloc per continuar tot seguit amb la desCLICAR PER VEURE LA IMATGEfilada.

Quan es decideix de fer l'estrella la banda es posa en linia davant de la tropa i comença a tocar tant per formar l'estrella com per desfer-la no deixant mai de marcar el pas al so dels seus timbals.

Anar al principi d'evolucions

"GALA 2004":

Quadre presentat el 2003 per l'Armat en actiu Joan Cuenca en vistes a la Trobada d'Armats d'arreu de Catalunya del 2004.

És un quadre que es fa amb tot el conjunt de les tres optiades de llança i la de lictors. Comença per entrar l'optiada de lictors i a continuació les de llança però cada fila pel seu cantó en el sentit de la marcha (les esquerres cap a l'esquerra i les dretes cap a la dreta) qiedant tota la tropa en una formació compacta de 48 soldats. A partir d'aquí es desfà en dos blocs de la meitat i després d'una successió de moviments, canvis de direcció i de sentit, aconseguirCLICAR PER VEURE FOTOS dues formacions enfrontades que acabarant fent el combat de tots contra tots. Un cop acabat el combat, es retorna a fer la mateixa successió de moviments i canvis de direcció, per tornar a quedar en la mateixa formació inicial i a partir d'aquí tornar a la desfilada.

Anar al principi d'evolucions

SOLDATS DE LA PAU ("La muralla humana"):

Quadre presentat el 2003 per l'Armat en actiu Anastasi Codosal Jato en vistes a la Trobada d'Armats d'arreu de Catalunya del 2004

La història diu que soldats romans portaren Jesús al calvari i que el seu capità en veure morir Jesús a la creu digué amb llàgrimes als ulls:
-"Veritablement aquest home era el fill de Déu"

Dençà aquest fet, el capità romà dedicà la seva vida a conquerir la pau de la humanitat.

Essent portador d'un estendard en forma de colom blanc, símbol de la pau. El capità romà, per tal de protegir el símbol, encerclà l'estendard amb les seves tropes, quedant el símbol al centre d'una muralla humana, en forma de creu.

El quadre comença de la segënt manera: A toc de timbal les tropres 1, 2 i 3, una al costat de l'altra, marquen el pas, però sols marxen les tropes 1 i 3, quedant en el seu punt marcant el pas la tropa 2.

El quadre queda format amb les tropes 1 i 3 encerclant l'estendard i la 2 tencant el quadre en forma de creu. Les tropes segueixen marcant el pas in situ.

El tambor fa el toc pertinent per parar el pas, seguidament farà els tocs pertinents per quedar en posició d'atac; acabant marcant el pas Maspoc, tirant endavant i endarrera amb les opcions de fer tocs entre llances per tal de fer un soroll de lluita.CLICAR PER VEURE LA IMATGE

Amb el temps de lluita que es consideri adient, el tambor farà el canvi per tornar al principi, desfent el cara a cara. El tambor marcarà el pas lleuger i les tropes desfilaran interiorment tornant al punt de partida; per finalitzar el quadre presentant llances.

Anar al principi d'evolucions

FLETXA:

Anar al principi d'evolucions

PAS DE FANGAR:

Anar al principi d'evolucions

PAS MASPOC:

Anar al principi d'evolucions

PAS LLEUGER

Anar al principi d'evolucions